Beoordeling 9.8 gebaseerd op 54 individuele klantbeoordelingen op 5-sterrenspecialist

Interart Interieurs

Interart Interieurs en onze leveranciers en partners vinden goede en eerlijke voorlichting zeer belangrijk. Daarom willen wij U iets meer uitleg geven over de fantastische product.

"Leder wordt niet gemaakt, het is gegroeid, een natuurproduct dus met al zijn eigenaardigheden en nuances. Met alle natuurproducten heeft het gemeen dat het in de loop van de jaren mooier wordt!"

Er is leder en er is leder!

Leder is materiaal dat gemaakt wordt van de huid van gedode dieren.

Het meeste leder komt van (voor vleesconsumptie geslachte) koeien of varkens. En wordt gebruikt in de meeste kleine en goedkope lederen producten zoals schoenen, tassen, riemen,sleutelhangers en portefeuilles.

Kwalitatief betere leersoorten zijn afkomstig van buffel, schaap, kalf of special gefokte runder(stieren)rassen.

Leder is er in veel kwaliteiten en dit kan voor een groot verschil zorgen in gebruik, uiterlijk en prijs.

Onder het motto leer is leer maken de mindere kwaliteiten goede sier van de eigenschappen van de betere ledersoorten.

Echt leer is kostbaar, daarom wordt er in Nederland veel kunstleer,skai of Pull-upleer verkocht. Ook is het makkelijker om een zeer geleefd of juist foutloos uiterlijk te verkrijgen als er geen natuurlijk afwijkende factoren zijn. Vaak krijgt kunstleer behalve het uiterlijk ook een kunstmatige geur om het meer op echt leer te laten lijken. Enkele soorten kunstleer zijn zelfs slijtvaster dan een normale kwaliteit echt leder. Al zijn dit echt uitzonderingen en de prijs van dit soort kunstleer is dan ook gelijk of hoger dan dat van echt leder.

Een normale runderhuid is 4-6 mm dik. Om tot de gewenste dikte van het leder te komen, wordt de huid gesplitst in over het algemeen 3 delen. De minimale dikte voor de bovenhuid(vol-nerf) bedraagt ca. 0.9 mm. De onderlaag van de huid wordt gebruikt voor schoenzolenleder, terwijl de tussenlaag, het zogenaamde splitleder, als afgedekt leer van lage kwaliteit, omdat de laklaag snel breekt, op de markt komt.

Een lederen huid is een stukje natuur, de huid heeft het rund steeds beschermd, maar is daar zelf niet altijd ongeschonden vanaf gekomen. Hoe ongeschonden wordt bepaalt door de leerlooier, die afhankelijk van de soort en hoeveel huidfouten de huid indeelt in een van de diverse kwaliteitsklassen.

Omdat de Europese runderen in een gunstiger klimaat leven en daarnaast ook beter onderhouden worden komen de betere kwaliteiten van ruwe huiden uit Europa. Deze huiden zijn over het algemeen groter. De huiden van de Zuid Amerikaanse, de Afrikaanse en de Aziatische runderen zijn vaak kleiner, en door de klimatologische omstandigheden in deze landen hebben deze huiden meer natuurlijke fouten.

Het verwerken van een dergelijk natuurproduct vraagt veel vakmanschap en inzicht om tot een optimaal resultaat te komen. Elke soort leder heeft zijn specifieke voor en nadelen en daarom levert Interart Interieurs diverse soorten leder. Door onze hoge kwaliteits eisen hebben wij geen varkensleder, pilotenleder, kunstleer, skai of Pull-upleder in onze collectie.

Open leer

Open leer dient goed verzorgd te worden, het leer is kwetsbaar voor zonlicht, warmte, vet en transpiratie en vrijwel elke soort vloeistof.
Bekende soorten zijn Africa, safari, kenia, rancho, vintage en Lux
Meestal ontstaat er tijdens de verwerking door schuur of polijstwerk een vleug op het leer, lijkend op, maar niet te vergelijken met suede of nubuck.
Openleer voelt heerlijk zacht en behaaglijk aan en wordt geprezen om zijn authentieke uitstraling.
Kleurverschil en structuurverschil in dezelfde huid zijn normaal, In tegenstelling tot andere soorten leer wordt juist niet aan kwaliteitsselectie gedaan, dus littekens, horenstoten, insectenbeten, vlekken en andere onregelmatigheden horen erbij.
Zeer gevoelig voor vlekken en slijtage indien weinig of slecht onderhouden relatief korte levensduur.

 

Gedekverfd Rundleder

Het leder heeft een gepigmenteerde en afdekkende kleurafwerking ondergaan waardoor het natuurlijke nerfbeeld gedeeltelijk of geheel verdwenen is.
Bijna 80 % van al het leder dat in Nederland verkocht wordt valt in deze categorie. Maar er zijn natuurlijk veel subkwaliteiten.

Van zwaar gecorrigeerd, dun splitleer van Zuid amerikaanse vlees/melkkoei tot zeer licht gecorrigeerd, dik vol-nerfleer van een Europees stierenras.

Vooral in deze categorie loont het zich om veel informatie te vragen, omdat de kwaliteitsverschillen het grootst zijn. Interart Interieurs levert 7 verschillende kwaliteiten in deze categorie.

Semi- aniline leder

Deze lederkwaliteiten hebben een analine vatverving waardoor het karakter van de huid behouden blijft en het leder beschermd wordt. Dit type leder wordt enkel licht gecorrigeerd, waardoor veel kenmerken van de echte huid behouden blijven. Ook dit type leder heeft meerdere subkwaliteiten. Deze kwaliteiten leder combineren een natuurlijk uiterlijk met veel gebruiksgemak.

Vol-aniline leder

Deze lederkwaliteiten hebben een analine vatverving waardoor het karakter van de huid behouden blijft en tijdens het looiproces wordt het leder door en door bewerkt met vetten. Dit type leder wordt niet of enkel licht gecorrigeerd, waardoor veel kenmerken van de echte huid behouden blijven. Voor deze kwaliteit leder worden alleen de mooiste huiden geselecteerd, die vervolgens niet of nauwelijk worden gecorrigeerd. Interart Interieurs heeft in vol-aniline leder veel verschillende soorten, kalfsleder, schapenleder en runderleder. Met verschillende uiterlijkheden van robust countryleder tot chique saddle calf naar modern nappa leder tot klassiek old saddle rundleder.

Ondanks dat vol-aniline leder tot het duurste en mooiste type leder wordt gerekend is dit type leder minder geschikt voor zwaar gebruik en zeker ongeschikt als het leder niet goed wordt onderhouden.

Nubuck leder

Dit is een vol aniline leder met als speciale eigenschap dat de toplaag geschuurd is. Daardoor krijgt het leder een geheel eigen karakter en uitstraling.Nubuck lijkt een beetje op suède. Nubuck heeft een fluweelachtige uitstraling. Nubuck is wel dikker dan Suède en net als Suède vraagt het om veel aandacht om het geschuurde effect te behouden.

Suède leder

Suède wordt gemaakt van de binnenkant van de bovenhuid en is daardoor minder duurzaam, maar wel zachter dan het standaard leer. Suède heeft een geborstelde structuur en lijkt veel op stof, wat het geschikt maakt voor het fabriceren van kleding en schoeisel. Door de geweven aard en open poriën van suède wordt het snel vuil en is het met name vatbaar voor vet en voedselvlekken. Daarom adviseert Interart Interieurs een microvezelstof zoals Alcantara® of Like Suede® voor normaal tot intensief gebruik van uw meubels.

Het productieproces, waarbij het leder als eindproduct tot stand komt bestaat uit diverse bewerkingsgangen.

Na het slachten van het rund wordt de huid gereinigd van alle bederfelijke resten en opgeslagen in koelcellen zodat de huiden houdbaar blijven. De leerlooier koopt de ruwe huiden in partijen van enige honderden huiden en maakt daarbij diverse kwaliteitsklassen. Deze kwaliteitsindelingen bepalen sterk de prijs van het leder en is afhankelijk van de huidfouten, die zowel natuurlijk kunnen zijn als huidfouten door de mens veroorzaakt. Natuurlijke huidfouten zijn: horzelgaten, luizenbeten en aantasting door motten. Huidfouten door de mens veroorzaakt kunnen o.a. ontstaan door: brandmerken, prikkeldraadbeschadigingen, vilsneden, rotplekken en looierssneden. Een runderhuid is aan de buitenzijde geheel behaard. Aangezien deze behaarde zijde de bovenzijde van het leder wordt, dient deze zijde zorgvuldig gereinigd te worden. Met chemische middelen wordt het haar losgeweekt en weggespoeld. Na deze behandeling is het leder geheel wit van kleur. Aan de binnenzijde van de huid bevinden zich vetresten, spierweefsels e.d. Deze worden door middel vaneen schraapmachine verwijderd.

Om het leder duurzaam te maken worden de huiden gelooid. Hiervoor bestaan verschillende processen, zoals chroomgelooid en plantaardig gelooid. Over het algemeen wordt de chroomlooiing toegepast hetgeen inhoudt dat de huiden door inwerking van conserveringsmiddelen houdbaar worden. Na het looien wordt de dikte van de huiden via een schuurmachine gecontroleerd, waarbij oneffenheden in de huid worden weggeschuurd. Iedere lederen huid is een uniek stukje natuur. Op de huid "leest" u als het ware het leven van het rund. Kleine littekens, schrammen, steken van insecten en verschil in dichtheid van de poriën geven het leder steeds weer andere nuances. Door deze natuurlijke kenmerken van de huid ontstaan eveneens nuances in de kleur. De lichtbreking wordt immers beïnvloed door de structuur van de huid die bij geen enkel stuk leder gelijk is.

Het leder uit alle kwaliteitsklassen wordt gebeitst met kleurstoffen. De verfstoffen dringen diep in de huid tot ca. 1 mm. Hierbij kan men dan spreken van een door en door geverfd leder. Kleurnuances ontstaan doordat niet alle delen van de huid evenveel kleurstof opnemen. De huiden worden gedroogd en verharden daardoor. Door middel van walken (het machinaal kneden van het leder) worden de huiden weer soepel. Het gelakte leer wordt verkregen door het spuiten van de door en door geverfde huiden met kleurlak op waterbasis. Deze klassieke bewerkingsmethode levert een zeer sluitvast en weinig kwetsbaar leder op voor het dagelijks gebruik. De laklaag beschermt het leder tegen inwerking van vocht, transpiratie en vet.

Interart Interieurs levert al haar banken, fauteuils, eetkamerstoelen en hokkers in diverse typen leder. Daarnaast verkopen wij de diverse typen leder ook per huid en desgewenst per m².

Onderhoud van Leer

Als algemene regel voor het onderhouden van leder geldt: Stof het leder af met een zachte doek. Wrijf daarna het leder zacht met een vochtige, echt leren zeem. Dep steeds meteen op wat gemorst wordt, zodat het vocht niet de kans krijgt om in het leder te dringen. Wrijf nooit plaatselijk te hard om een plek te verwijderen. De beschermende finishlaag wordt dan verwijderd en hierdoor krijgt het vocht de kans zich te verspreiden in de vezels van de huid.

Voor een grote onderhoudsbeurt gebruikt u het desbetrefffende ledermiddel.Na het afnemen daarmee het leder goed laten drogen. Resten en vuil voorzichtig verwijderen. Gebruik hiervoorschoon(liefst kalkvrij) water en een schone pluisvrije doek.

Enkele tips:

Direct, fel zonlicht is funest voor de kleur van het leder. Zet de meubelen nooit te dicht bij een kachel of cv radiator. Het leder droogt dan plaatselijk uit, waardoor de finish zich verhardt. Het is belangrijk dat de vochtigheidsgraad in de woonkamer op peil blijft. Het natuurproduct leder voelt zich daarbij het beste thuis. Vermijdt langdurig contact met transpiratie.

Interart Interieurs verkoopt diverse goede lederonderhoudsmiddelen.

Contact Amstenrade

Hoofdstraat 67-69
6436CC Amstenrade
Tel: 046-442 32 88
E-mail: info@interartinterieurs.nl
Woensdag t/m vrijdag 11.00 -16.30 uur
Zaterdag van 11.00 -16.00 uur
Bezoek op afspraak is mogelijk, ook op maandag of dinsdag

Routebeschrijving

Contact Simpelveld

Nieuwe Gaasstraat 1, 2, 7a
6369VK Simpelveld
Tel: 045-544 31 61
E-mail: interart@kpnmail.nl
Dinsdag t/m vrijdag 10.30-17.30 uur
Zaterdag van 10.30-16.30 uur
's avonds op afspraak

Routebeschrijving